Waarom chloor verboden is: Petra’s verhaal als waarschuwing 

Chloor

De namen in dit verhaal zijn fictief, maar de gebeurtenis is dat niet. Dit is een echte ervaring die laat zien hoe belangrijk het is om juiste en veilige schoonmaakmiddelen te gebruiken.  

Petra, een thuishulp van bijna 60 jaar, werkt al langere tijd met veel plezier als thuishulp bij Sjaan, een oudere cliënt die ze wekelijks ondersteunt in het huishouden. Ondanks haar jarenlange ervaring liep een routineklus onverwacht volledig uit de hand, met alle gevolgen van dien. 

Wat gaat er mis? 

Tijdens haar werkzaamheden gebruikt Petra een lege fles WC-Eend om chloor in te doen, omdat ze denkt dat dit handiger is voor het reinigen van de binnenrand van de wc. Wat ze niet weet, is dat een collega in haar afwezigheid een nieuwe fles WC-Eend heeft geopend en gebruikt. Hierdoor mengen de resten van het schoonmaakmiddel zich met de chloor die Petra toevoegt. Terwijl ze de dop dichtdraait, begint de fles plotseling op te zwellen en explodeert deze in haar handen. 

De gevolgen 

Gelukkig draagt Petra een bril, waardoor haar ogen grotendeels beschermd blijven. Haar cliënt Sjaan, die vlak achter haar staat, blijft ongedeerd. Maar de situatie had veel ernstiger kunnen aflopen. Petra handelt snel door Sjaan in veiligheid te brengen en zichzelf grondig af te spoelen onder de douche. Daarna schakelt ze de hulpdiensten in. 

De brandweer en ambulance komen direct in actie. In het ziekenhuis blijkt dat Petra slechts een wondje naast haar oog heeft, maar de impact had veel groter kunnen zijn. 

Niet alleen Petra loopt schade op: de chloordampen die vrijkomen, slaan neer op verschillende oppervlakken in het huis, vooral in de keuken. Hierdoor raken veel spullen beschadigd. Sjaan mag haar woning een hele week niet betreden vanwege de giftige dampen. 

Ook Petra’s kleding raakt aangetast: haar trui zit onder de chloorspetters en is compleet beschadigd. Gelukkig heeft ze die aan, anders had haar huid flinke schade kunnen oplopen. 

Waarom chloor zo gevaarlijk is 

Tijdens haar ziekenhuisbezoek spreekt Petra met een verpleegkundige, die vertelt over een soortgelijk incident: chloor is in een wc gegoten waar nog een wc-blokje in zat, wat leidde tot een explosie van de wc-pot. Dit bevestigt opnieuw hoe gevaarlijk chloor is in combinatie met andere schoonmaakmiddelen. 

Chloor is verboden – en dit is waarom 

Dit incident benadrukt waarom het gebruik van chloor bij Tzorg niet is toegestaan: 

Gebruik NOOIT chloor! Het mengen met andere middelen kan ernstige chemische reacties veroorzaken. Maar ook het gebruik van alleen chloor is schadelijk voor je gezondheid. Gebruik hiervoor altijd een alternatief.  

📖 Lees altijd het etiket en volg de veiligheidsinstructies. 

⚠️ Volg de werkinstructies en informeer anderen als je twijfelt over een schoonmaakmiddel. 

Dankzij snelle actie loopt het voor Petra en Sjaan relatief goed af. Maar haar verhaal dient als een waarschuwing: chloorgebruik is niet alleen gevaarlijk, het kan levensbedreigend zijn en ernstige schade veroorzaken aan mensen én spullen.

Gerelateerde berichten

Familie

In het kerkdorp Oirsbeek, midden in het prachtige heuvelachtige Zuid-Limburg, woont Piet Meulenberg in een keurig karakteristiek huis aan een brede straat. ‘Het werd tijd dat het Tzorg-team eens een echte Limburgse kanjer zou verrassen!’ Daarom heeft Piet zijn zeer gewaardeerde kanjer Hennie Thijssen aanbevolen voor de felbegeerde Tzorg-trofee toe.

Lees verder

Het verhaal van Nico & Angela

Als je het Nico (65) vraagt, is iedere thuishulp een kanjer. Nico ontvangt al enige tijd zorg van zijn thuishulp Angela. “Alle respect voor Angela en alle mensen in de zorg, die altijd voor anderen klaarstaan.” Een nieuwe thuishulp is soms even wennen. Gaat het werken? Is er een klik?

Lees verder