Van hotel naar thuishulp: Michels reis naar zorgheld & kanjer

Cliënt Corrie en zorgcoördinator Lieke hebben Michel flink verrast! Michel is een Kanjer. Tijdens het gesprek met onze thuishulp Michel komen we erachter hoe zijn zorgzame aanpak het verschil maakt in de zorg. Michels manier van zorgen hebben hem in de afgelopen negen jaar geliefd gemaakt bij zijn cliënten. Eén van zijn cliënten is mevrouw Corrie Giebels, die Michel vanaf dag één voor geen goud zou willen missen.

“Vroeger ging ik maar door en door. Ik moet sommige dingen nog leren, het vrij nemen van werk en wat vaker ‘nee’ zeggen, bijvoorbeeld. Maar ik kan van mezelf zeggen dat ik veel menselijker ben geworden.”. Michel werkte, voor zijn tijd als thuishulp, bij een hotel.  
 
Michel startte zo’n 9 jaar geleden als thuishulp en zou niets anders liever willen.  
 
Tijdens mijn werk in de hotelbranche kwam ik tot het besef dat het tijd was voor mijzelf. Ik wilde er écht iets toe doen en meer vrijheid. Ik had geen sociaal leven meer. Ik zag en sprak niemand meer. Daar heb ik wel van geleerd. En toen dacht ik; ik wil klaarstaan voor een ander, ik wil iets betekenen. Daar haal ik voldoening uit. Toen ik Tzorg tegenkwam dacht ik: Dát is leuk!”.

Wat maakt Michel zo’n kanjer?

“Ik ben zóóó blij met hem! Hij ziet alles, hij doet alles. Er is nooit rotzooi. En het is gewoon echt een geweldig iemand!”, aldus Corrie.  

Michel: “Dat is ook wel een stukje instelling.” 

Corrie: “Nee, je kunt gewoon goed werken. En buiten dat, en dat is écht waar, heeft hij een ontzettend groot verantwoordelijkheidsgevoel. En dat meen ik echt, Michel. Dít is de gelegenheid om te vertellen hoe blij ik met je ben. En ik heb het zo vaak gezegd: “Michel neem toch lekker eens een dagje vrij.”.  

“Michel verdient het echt om in het zonnetje gezet te worden. Wat hij doet is hemels. En niet alleen in het huishouden. Ik zit zelf best vaak in de put door de pijn, ik hoef dan maar 5 minuten met hem te praten en dan gaat het weer een stuk beter met me. Niet alleen poetsen, maar alles wat daar ook nog bij komt. En dat hebben wij nodig. Is dat geen pluim waard?” 

Michel: “Zelf heb ik 1 keer meegemaakt dat een vrouwelijke cliënt de deur opendeed en zei “Oh… Een man, dat heb ik nog nooit gehad.”. Mijn reactie was daarop: “Nou mevrouw, u gaat gewoon heel erg tevreden over mij zijn! Ik werk fulltime en heb al zoveel jaar ervaring.”. Ze was positief verrast! Zelf dacht ik “Yes!”. Je moet gewoon weten hoe je ermee om moet gaan.” 

Corrie: “Ik kan helemaal niets negatiefs opnoemen over Michel. Het enige is dat hij nooit iets wil aannemen, een cadeautje of iets te eten. Hij is pietje precies met eten.” 

Michel: “Dat hoeft ook allemaal niet!”  

Michel, wat heb je geleerd door jouw werk?

“Dat je echt moet genieten van het leven. Dit komt doordat ik ook bij jonge mensen thuiskom die hulp nodig hebben. Ik besef me dan dat het hebben van een gezond lichaam een zegen is.”. Michel is even stil. “Je moet echt nú genieten, want het kan in één keer klaar zijn. Het is bewust zijn, want je staat er niet snel bij stil totdat je ermee in aanraking komt.”  

En wat vind je mooi aan jouw werk?

“Kijk, ik zie mijn werk niet als werk. Ik kom elke week bij een cliënt op ‘zorgvisite’. En als dat jaar in – jaar uit is, dan voelt dat heel vertrouwd. Daardoor ontstaat er de veiligheid en ruimte om goed te praten. Dan ben je als thuishulp ook een steunpilaar.  

Wat ik ook leuk vind aan mijn werk is de afwisseling. Niet alleen omdat ik steeds bij mensen thuis ben, maar ook door het verschil in taken. Het is echt nooit saai!” 

Wat denk je dat een man voor verschil kan maken in de zorg?

Michel: “Bij cliënten merk ik dat er een stukje behoeften is aan rust. Mannen hebben over het algemeen veel geduld. Ze hebben veel rust over zich heen. Ik zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat ik kamer voor kamer afga. En dat ik niets tegelijkertijd doe.” 

En Michel, wat weten niet al jouw cliënten en collega’s van jou?

“Ik doe heel veel met theater! Ik speel al 32 jaar. Mijn cliënten komen wel eens kijken naar shows waar ik in speel. Heel erg leuk vind ik dat! Nu ben ik bezig met een rol in Robin Hood. Daar ben ik voor gevraagd. Dat doe ik dus náást mijn fulltimebaan als thuishulp. Dat vind ik zo fijn aan werken bij Tzorg; ik werk overdag, waardoor ik alle tijd heb om het theater in te gaan.” 

Gerelateerde berichten

Kabouter Kwebbel

De Heurne is een dorpje op het Achterhoekse platteland. Het bestaat uit een handjevol huizen en hier en daar een zo typerende Saksische boerderij. Het dorp telt zo’n 1.000 inwoners, waarvan Eric Vriesen er een is. Eric heeft ‘zijn’ Marcia Hulzink voorgedragen als Tzorg-kanjer en vandaag wordt zij in het

Lees verder