Een gezond recept, wat is dat nou eigenlijk?

We willen ons het liefst zo lang mogelijk fit blijven voelen. Het innemen van gezonde voeding speelt hierin een grote rol. Maar gezonde voeding, wat is dat nou eigenlijk? Wat maakt een recept gezond en hoe kan je een gezond recept op een makkelijke manier maken? We delen het met je in dit artikel! 

Minder suiker 
Het gaat om ‘minder’ suiker, want voor een goede gezondheid hoef je niet volledig suikervrij te eten. Fruit, melk en groenten bevatten bijvoorbeeld van nature suiker en behoren tot een gezond  voedingspatroon. Het beste is om te werken naar een voedingspatroon dat zo vers mogelijk is, met zo min mogelijk producten waar toegevoegde suikers in zitten.  
 
Toegevoegde suikers  
Dit zijn alle suikers die aan het product zijn toegevoegd. Dit kan je aflezen van de ingrediëntenlijst,  hierop staat dan het woord ‘suiker’ of een van zijn andere benamingen.

Suikervrij 
Helemaal geen suiker eten is bijna niet mogelijk, en ook niet gezond. Veel producten die nodig zijn om  gezond te blijven bevatten suikers, zoals fruit en zuivel. De term ‘suikervrij’ wordt vaak gebruikt, maar daarmee wordt bedoeld dat je toegevoegde suikers zoveel mogelijk vermijdt.

De verdeling per gerecht 
Vaak wordt de onderstaande verdeling gebruikt als richtlijn om te bepalen of een portie groot of klein is. Let op: Iedere persoon is uniek en heeft weer een andere behoefte met betrekking tot hoeveelheden en samenstelling. Voor een persoonlijk advies is het altijd goed om langs te gaan bij een diëtist.

Ontbijt | 250 tot 500 kcal 
Lunch | 350 tot 600 kcal 
Diner | 600 tot 790 kcal 

Tussendoortjes 
Tussendoortjes zouden niet per se nodig zijn. Er kunnen zich momenten voordoen dat je lichaam wel aangeeft een tussendoortje nodig te hebben. Een gezond tussendoortje is in de eerste plaats altijd fruit, groenten of ongezouten noten. Een gezond tussendoortje bevat maximaal 75 – 110 kcal per portie. 

Welke ingrediënten wel en niet 
In de basis bestaat een gezond voedingspatroon uit verse en onbewerkte producten. 

Dagelijks eten uit de 5 vakken van de Schijf van Vijf werkt preventief tegen overgewicht en diabetes.  

Daarnaast zijn er een aantal specifieke ingrediënten die liever niet terug gezien worden in gerechten. Dit zijn onder andere: 
– Bewerkt (rood) vlees/bewerkt gevogelte; 
– Kokosmelk, -vet of -olie, harde margarine, palmolie of cacaoboter; 
– Roomboter, suiker, honing en zoetstoffen, honing, agavesiroop en andere toegevoegde suikers; 
– Gedroogd fruit (o.a. dadels, rozijnen, etc.), gepureerd fruit of groenten (zoals in een smoothie) 

Nationale Suiker Challenge begint op 10 juni 2024. Meld je aan! 

Wil jij minder last hebben van een opgeblazen gevoel? Wil jij je fitter voelen en beter slapen? Doe mee aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetesfonds en kom erachter wat deze verandering met je doet.  

Wanneer je je aanmeldt voor de challenge, krijg je elke dag heerlijke en gezonde recepten toegestuurd, maar delen ze ook handige voeding tips en feiten. Ontdek hoe lekker en gezond suikervrij eten en drinken kan zijn. Schrijf je gratis in!

Gerelateerde berichten

Kabouter Kwebbel

De Heurne is een dorpje op het Achterhoekse platteland. Het bestaat uit een handjevol huizen en hier en daar een zo typerende Saksische boerderij. Het dorp telt zo’n 1.000 inwoners, waarvan Eric Vriesen er een is. Eric heeft ‘zijn’ Marcia Hulzink voorgedragen als Tzorg-kanjer en vandaag wordt zij in het

Lees verder

Van hotel naar thuishulp: Michels reis naar zorgheld & kanjer

Cliënt Corrie en zorgcoördinator Lieke hebben Michel flink verrast! Michel is een Kanjer. Tijdens het gesprek met onze thuishulp Michel komen we erachter hoe zijn zorgzame aanpak het verschil maakt in de zorg. Michels manier van zorgen hebben hem in de afgelopen negen jaar geliefd gemaakt bij zijn cliënten. Eén

Lees verder